donderdag 3 maart 2011

Homemade Pizza's

Zo leuk om te doen: zelf pizza maken! Op mijn verlanglijstje staat een pizzasteen of liever nog een klein pizzaoventje. In mijn eigen oven kom ik qua temperatuur namelijk niet verder dan 260 graden en eigenlijk moet dat voor een knapperige dunne bodem veel hoger zijn. Maar dat mag de pret van het kneden, beleggen en recht uit de oven opeten niet drukken!

Hieronder een basisrecept voor het deeg en 2 suggesties voor de "topping"

Deeg (voor 4 pizza's van ongeveer 30 cm doorsnee)
  • 250 gram bloem
  • 250 gram broodmix (wit brood)
  • 1 zakje gist
  • 2 theelepels zout
  • 300 tot 325 milliliter warm water
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel maismeel of griesmeel om de bakplaat mee te bestrooien
1. Doe bloem, broodmix, gist en zout in een kom en voeg al knedend water en olie toe en kneed tot een samenhangend deeg. Haal uit de kom en kneed een kwartiertje tot het glad en soepel is.
2. Doe het deeg in een geoliede kom. Dek af met een vochtige theedoek en laat op een warme plaats rijzen.
Ongeveer 1 a 2 uur afhankelijk van hoe warm het in de keuken is.
3. Verwarm de oven en de bakplaat op de hoogst mogelijke stand (tenminst 220 grd.)
4. Haal het deeg uit de kom, leg het op een met bloem bestoven werkblad en verdeel het in 4 stukken die je uitrolt tot ongeveer 30 cm rond.
5. Leg de bodem op de bakplaat en beleg naar keuze.

Pizza met artisjok en roquefort


Nodig
  • 1 deel pizzadeeg, uitgerold
  • 60 milliliter olijfolie
  • 3 teentjes knoflook, gesneden
  • 100 gram artisjokharten in olijfolie, uitgelekt en in vieren gesneden
  • 100 gram mozarella in stukjes
  • 50 gram roquefort in stukjes
  • zwarte peper
  • ongeveer 14 dragonblaadjes (of eventueel rozemarijn)
Bereiding
  • Verwarm de olie en knoflook 3 minuten in een pan op laag vuur
  • Bestrijk de pizzabodem met de knoflook olie en verdeel de artisjokharten, kaas, zwarte peper en de helft van de dragonblaadjes over. Bak in ongeveer 15 a 20 minuten.
  • Haal de pizza uit de oven en verdeel er de resterende dragonblaadjes een een beetje knoflookolie over.

Pizza met tomaat, geitenkaas en parmaham



Nodig
  • 1 deel pizzadeeg, uitgerold
  • 3 eetlepels tomatensaus
  • 100 gram rijpe kerstomaten of kleine pruimtomaten
  • 100 gram geitenkaas met korst in plakjes van 1,5 centimeter
  • 3 plakjes parmaham
  • zwarte peper
  • handje rucola
  • olijfolie
Bereiding
  • Verdeel de tomatensaus over de bodem tot 2 cm van de rand
  • Verdeel de tomaten, plakken geitenkaas en de ham erover en bestrooi met zwarte peper
  • Bak in 15 minuten
  • Haal de pizza uit de oven, besprenkel met wat olijfolie en garneer met rucola

1 opmerking:

noeks zei

lekker...zoals een pizza hoort te zijn!