woensdag 12 januari 2011

Hutspot

Hutspot is heel erg lekker! En sinds ik het maak volgens onderstaande methode vind ik het nog lekkerder!

Nodig:
  • 1 tot 1,5 kg. aardappelen geschild
  • 750 gram uien in halve ringen
  • 1 kg winterwortelen, schoon geschrapt en in blokjes gesneden
Bereiding
  • bak de uien op een laag vuurtje, tot deze zacht en een beetje zoet zijn (gecarameliseerd). Voeg eventueel een klein schepje suiker toe
  • smoor de blokjes wortel in een hapjespan (met de deksel schuin erop) in een klont boter zachtjes gaar; voeg een klein schepje suiker toe.voeg zout en peper naar smaak toe. Je hoeft geen vocht toe te voegen.
  • kook de aardappelen in gezouten water gaar; voor extra smaak kun je er eventueel een bouillonblokje bij doen (doe dan wat minder zout in het water...)
Als alle ingredienten gaar zijn stamp je ze samen tot een stamppotje! Voeg voor de smeuigheid eventueel boter toe.
Vind je de stamppot te droog, gebruik dan het kookvocht in plaats van melk. Proef en voeg eventueel nog zout en peper toe. Lekker is ook een klein beetje gemalen komijn!
Ik weet dat sinaasappel de smaak van wortel kan versterken, dus ik ga volgende keer eens proberen om wat sinaasappelsap/schil mee te laten smoren.

Voor wie nog meer inspiratie zoekt: Herman den Blijker heeft een heel boek vol geschreven over wat je allemaal voor lekkers kan maken met peen en ui!




Geen opmerkingen: