dinsdag 23 november 2010

Marrakech

Een stedentripje naar Marrakech is niet zomaar een tripje. Marrakech doet iets met je!
Afgelopen zaterdag ben ik teruggekomen van een aantal dagen in deze overweldigende stad en nog steeds ben ik nog niet helemaal geland.....Op nog geen 4 uur vliegen van huis beland je in een compleet andere wereld! Een kort verslag:Gastheer Rutger-Jan van Chambre d'Amis haalt ons op bij de taxistandplaats en leidt ons over het wereldberoemde Djemaa El-Fna Plein en door de smalle straatjes van de middeleeuwse medina. We worden overspoeld door geuren, kleuren en beelden.........
Alles is hier anders! Het contrast met de rust in de Riad waar we de komende dagen logeren is groot.
Wat een stilte! De komende dagen wordt duidelijk dat dat hetgeen is wat Marrakech tekent. Als we door de souks en door de medina dwalen wanen we ons  het ene moment in de middeleeuwen (de weg vinden in de wir war van straatjes is echt een ramp!!!)  en het andere moment zitten we op het dakterras van de hippe loungetent "Kosy bar" en kijken we onderuitgezakt met een glas witte wijn naar de af en aanvliegende ooievaars. Heel sprookjesachtig!

Al meteen de eerste avond maken we kennis met de Marokaanse keuken en eten we in de riad een heerlijke tajine van kip met olijven en ingemaakte citroenen. We gaan ook zelf aan de slag. We hebben namelijk een workshop geboekt bij Gemma van de Burgt van Souk Cuisine. Van haar leren we  een aantal traditoneel Marokkaanse gerechten. De volgende dag treffen we Gemma als we na een bezoek aan de souk thee drinken bij Cafe d'Epices en nodigt zij ons uit om bij een van haar personeelsleden langs te gaan. Voor we er erg in hebben wordt er thee gezet en gaan de eerste spiesjes met schapenvlees op het vuur... (de dag ervoor was het "offerfeest" en hebben de meeste Marokkaanse gezinnen een of meerdere schapen geslacht.....) Wat een gastvrijheid en wat een bijzondere ervaring!  Die middag laten we alle indrukken bezinken in de Hamman van Beldi.   'S avonds eten we  in een van de eetkraampjes op het drukke plein en drinken we nog een glaasje muntthee bij Cafe de France. De volgende dag staat een bezoekje aan het prachtige paleis El Bahia op het programma.

's Avond  eten we bij Le Foundouk een bijzonder restaurant in Moorse stijl dat zo verstopt ligt in de medina dat je het nauwelijks kunt vinden. We eten er een pastilla. Een soort hartig gebak van vlees in filodeeg. Extra service van Le Foundouk: voor een paar dirham brent een heel schattig oud mannetje in traditonele kledij, compleet met rode fez op het hoofd, je tot aan de deur van je hotel; wel zo handig in het doolhof van de medina. De volgende ochtend hebben we nog even tijd voor een bezoekje aan het Maison de la Photografie en dan is het tijd om terug naar Nederland te gaan.
Dit bezoek aan Marrakech was echt een belevenis en we gaan zeker nog eens terug. Benieuwd wat dit land nog meer in petto heeft!1 opmerking:

My Residence Marrakech zei

Dag Sjoep!

Klinkt heerlijk even ontsnappen naar een totaal andere wereld. Ik lees verder niet dat je aan een excursie hebt deelgenomen of er op uit bent getrokken?

Ik heb via de website www.myresidencemarrakech.com een riad genaamd Lotus geboekt die werkelijk fantastisch was en ik heb verder ook een excursie naar de atlas gebergten geboekt wat zekr de moeite waard was want je ziet niet alleen het prachtige omgeving maar kan ook prachtige berber dorpjes aanschouwen.

Wie weet voor de volgende keer!