woensdag 10 november 2010

Aardappelsoep!

In deze tijd van het jaar zijn maaltijdsoepen altijd goed. Deze aardappelsoep uit een oude, half vergane ...." TIP culinair"  is inmiddels hier een klassieker! M. kan ik er voor wakker maken. Mocht de TIP het begeven onder alle vlekken en spetters dan heb ik hier het recept in ieder geval veilig gesteld....



Nodig:

  • klein doosje kastanje champignons in niet al te kleine stukken gesneden
  • 50 gram ontbijtspek in blokjes
  • 500 gram kruimige aardappelen geschild in blokjes
  • 2 vleesbouillontabeletten
  • 2 eetlepels fijngesneden verse italiaanse kruiden
  • 2 tl. karwijzaad
  • 50 gram boter
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 1 teen knoflook,  fijngeneden
  • 50 gram bloem
  • 1 eidooier
  • 1 1/4 creme fraiche
  • zout
  • zwarte peper
  • 1 1/4 liter  water

Bereiding

  • Bak de spekblokjes uit in een droge pan met dikke bodem
  • Bak de aardappelen en en champignons een paar minuutjes mee
  • Voeg water en bouillonblokjes, karwijzaad en de italiaanse kruiden toe
  • Laat het geheel aan de kook komen, kook zachtjes voor ongeveer 20 minuten
  • Smelt in een andere pan de boter en fruit hierin de ui en knoflook tot deze glazig zijn.
  • Strooi bloem erover en roer tot een stevige roux.
  • Voeg al roerend de soep toe tot een stevige gebonden soep onstaat en laat 5 minuutjes zachtjes pruttelen.
  • Roer de eidooier door de creme fraiche.
  • Haal de soep van het vuur en roer creme fraiche erdoor.
  • De soep eventueel nog even doorwarmen, maar niet meer laten koken
Wij eten er meestal een lekker stuk donker brood met zeeuws spek of katenspek bij!

Geen opmerkingen: