dinsdag 5 oktober 2010

Chili con carne

Op NRC.TV  maakt Janneke Vreugdenhil de originele Tex Mex Chili. Een stoofpotje van grof gehakt zonder bonen. Ik ga dat recept zeker eens uitproberen, want het lijkt me super lekker, maar voorlopig eten wij hier nog deze huis tuin en keuken chili! Ook erg lekker.

Nodig
  • 100 g gerookte spekblokjes
  • 500 g rundergehakt
  • 1 grote ui, fijngesneden  
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 2 rode pepers, zaad verwijderd, fijngesneden ( voor meer smaak kun je de pepers eventueel van te voren roosteren in een koekenpan)
  • 1 el chilipoeder
  • 1/2 el oregano
  • 2 tl gemalen komijn (djinten)
  • 2 tl zout
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 blik tomaatstukjes à 400 gram
  • 3 dl (liefst donker) bier, rode wijn of bouillon
  • 2 blikken rode kidneybonen à 400 g, uitgelekt
  • 75 g geraspte kaas 
  • 1 bekertje zure room à 11/4 dl
  • 2 el verse koriander

Bereiding 

  • Verwarm de spekblokjes in een braadpan en bak ze zachtjes knapperig bruin.
  • Schep de spekjes op een bord en bak in het spekvet het gehakt rul.
  • Neem het gehakt uit de pan.
  • Bak de ui, knoflook en rode peper 2-3 min.
  • Voeg het chilipoeder, de oregano, komijn en het zout toe. Bak alles nog 2-3 min.
  • Voeg het gehakt weer toe.
  • Voeg de  tomaatstukjes met vocht en het bier (of de wijn of bouillon) toe en laat de chili ± 30 min. zachtjes pruttelen.
  • Schep de bonen door de chili.
  • Laat de chili con carne nog 15-20 min. zachtjes pruttelen.
  • Voeg de spekjes toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer met de geraspte kaas, zure room en koriander.
Je kunt de chili natuurlijk zo pittig maken als je zelf wil. Hou je van heel pittig dan verwijder je de zaadjes niet of voeg naar smaak nog een pepertje en/of cayennepeper toe.




Geen opmerkingen: