donderdag 23 september 2010

Warme sloffen en stevige kost!

Buiten schijnt de zon en gisteren was het gevoelsmatig een zomerdag, maar we kunnen er niet omheen, de herfst is officieel. En eerlijk is eerlijk, ik ben wel klaar met slippertjes, sandaaltjes en salades.
Tijd voor warme sloffen en stevige kost!
Gisteren maakte ik onderstaande fricassee. Ook goeie zondagskost, na een boswandeling. Lekker op de bank uit een kommetje met een stuk brood om in de saus te dippen en een glas rode wijn!



Nodig
  • 100 gram gerookte spekblokjes
  • 2 rode uiten, in halve ringen
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 50 gram zongedroogde tomaten, in reepjes
  • 500 gram varkenshaas in reepjes van ongeveer 1,5 cm
  • zout en peper
  • 2 eetlepels bloem
  • ½ kippenbouillonblokje
  • 1 dl sherry (droge witte wijn is ook lekker of gewoon water is ook goed)
  • 1 dl room
  • 1 dl heet water
  • 100 gram ontpitte zwarte olijven, gehalveerd
  • 2 eetlepels fijngesneden verse salie

Bereiding

• bak het spek krokant

• voeg de ui, knoflook en gedroogde tomaat toe en bak deze 5 minuten mee

• bestrooi de reepjes varkenshaas met zou en peper en haal ze door de bloem

• bak ze mee met de spek, ui, knoflook en tomaat tot het vlees begint te kleuren (als je pan te klein is bak de varkenshaas stukjes dan even in een aparte pan)

• los de kippenbouillon op in 1 dl heet water (of gebruik een fond) en schenk dit met de sherry en de room in de pan

• voeg de olijven en de salie toe en roer tot de fricassee begint te binden en er een dikke saus ontstaat

• laat alles nog ongeveer 5 minuten zachtjes koken

Salie is niet altijd makkelijk te krijgen, je kunt het eventueel vervangen door rozemarijn of tijm.
De fricasse is lekker met pasta, brood of geroosterde aardappeltjes. Serveer met een groene salade.

Geen opmerkingen: