woensdag 11 augustus 2010

Back to business!


Na een heerlijke week in Zuid Frankrijk is het weer werk en huishouden wat de klok slaat.......
Das op alle fronten best weer ff omschakelen.  Deze vakantie waren wij namelijk in de zeer fortuinlijke omstandigheid dat we konden housesitten (da betekent dus helemaal gratuit) in een prachtige villa met zwembad in een van de mooiste dorpen aan de Cote d'Azur met een schitterend uitzicht over de baai van Cannes! Niet verkeerd dus.

Cannes en haar uberhippe en uberrijke jetsetsfeertje is aan mij niet zo besteed (geef mij maar Nice, of een van die schattige slaperige dorpjes in het achterland....), maar wel erg leuk om mee te maken is het vuurwerkfestival (op zijn Frans klinkt het heel leuk nl: festival pyrothechnique......). Ieder week vanaf de boulevard of (als je een bedje kunt reserveren...) vanaf het strand kun je de meest bijzondere vuurwerkshows bewonderen. Echt een belevenis.

Ik had me voorgenomen om veel en uitgebreid te gaan koken, maar uiteindelijk heb ik vooral veel geluierd met een roseetje en een fijn boek (eindelijk "haar naam was Sarah" gelezen....). Van het koken is weinig terecht gekomen. Maar who cares, want onder de Provencaalse zon smaken de meest eenvoudige pure gerechten toch het allerlekkerst. Zoals deze (welliswaar Italiaanse en daar heet ie Panzanella) tomatensalade:

Nodig
* 1 teen knoflook gepeld
* flinke bos basilicum
* olijfolie
* rodewijnazijn
* 4 ansjovisfilets
* 1 kleine rode ui in halve ringen
* 1 kg zachte rijpe rode en gele kerstomaatjes  gehalveerd (of andere soorten als ze maar rijp en vol van smaak zijn.)
* 1 klein oud ciabattabrood (of turks brood, stokbrood...)
* 1 el  kappertjes

Bereiding
* Stamp de knoflook met een flinke snuf zeezout in een vijzel.
* Voeg een paar blaadjes basilicum toe en stam alles tot een pasta
* Olijfolie toevoegen en het mengsel in een grote kom schenken
* Roer de rode wijnazijn, ansjovis (eventueel fijn gesneden) en ui erdoor
* Knijp met je handen de tomaatjes uit boven een kom met een zeef erboven om de zaadjes op te vangen
* Druk de zaadjes aan met de achterkant van een lepel om zoveel mogelijk van het sap op te vangen
* Voeg sap en tomatenparten toe aan de kom met de dressing en breng op smaak met zout en peper.
* Scheur het brood in grove stukken en voeg toe.
* Schep alles door elkaar en laat even staan zodat het brood de dressing kan opzuigen.
* Voeg de kappertjes en de rest van de basilicum toe.

1 opmerking:

NoeKs blogt... zei

Ik eet al weken Panzanella, wat dacht u van een nieuw receptje?