dinsdag 29 juni 2010

Soep voor hete dagen

Vandaag maakte ik een verfrissende soep van doperwten en yoghurt . Het recept komt uit het boek "Casa Moro" van Sam & Sam Clark.  Een heerlijk kookboek met recepten uit Zuid-Spanje en Marokko. Meer info over dit inspirerende boek vind je hier.

Nodig (voor 6 personen)

  • 1 eidooier
  • 1/2 el maizena
  • 400 gr. griekse yoghurt
  • 750 ml. kippen-  of groentebouillon
  • 50 gram boter
  • 1 el olijolie
  • 2 teentjes knoflook in dunne plakjes
  • 3 el grofgehakte verse munt
  • 750 gram doperwtjes, vers of diepvries
  • en 100 gr. griekse yoghurt met een uitgeperst teentje knoflook voor het opdienen.

Bereiding

  • Meng in een kom de eidooier met de maizena tot een papje. Klop er de yoghurt door en daarna de helft van de bouillon en zet apart.
  • Verwarm in een pan de boter en de olijfolie tot de boter schuimt. 
  • Knoflook met helft van de munt in de boter bakken tot knoflook goudbruin is. 
  • Voeg de doperwten toe en bak ongeveer 5 minuutjes mee
  • Voeg de overgebleven bouillon toe en laat de doperwtjes ongeveer 2 minuutjes koken (of tot ze gaar zijn).
  • Haal pan van het vuur
  • Pureer de doperwten.
  • Roer het yoghurtmengsel door de puree.
  • Als je de soep warm wilt eten zet je deze terug op laag vuur en breng je hem op smaak met zout en peper. Let wel op dat de soep niet gaat koken.
  • Garneer de soep met de overgebleven yoghurt en munt.
  • Je kunt de soep ook op kamertemperatuur of koud serveren!
Op warme dagen als deze heb ik ook vaak trek in iets hartigs. Dus serveerde ik een stuk quiche lorraine bij de soep. Voor nog wat extra vitamientjes en een frisse bite: een toefje knapperige wilde spinazie met olijfolie, beetje citroensap en zwarte peper on the side (eventueel met wat pijnboompitjes)!


2 opmerkingen:

M zei

En het was heel lekker!

NoeKs blogt... zei

Ik kan niet wachten! Want geloof direct dat het lekker was...